25 February 2011

Enjoy the silence!



Cred ca toata lumea detine un calculator… unii mai performant, unii mai slabut, in functie de nevoile fiecaruia. Ca-i mai bun, mai slab sau mediu tot ii trebuie  un sistem de racire pentru a se evita supraincalzirea componentelor. Cea mai intalnita modalitate de racire este cea pe aer, care implica  un numar mai mic sau mai mare de ventilatoare urmata de cea pe apa care, pe langa ventilatoare are nevoie si de o pompa.   Toate bune si frumoase, dar… ce ne facem cu zgomotul? Raspunsul va veni in randurile urmatoare, aceasta fiind tema acestui articol.
Vom lua ca referinta PC-urile bazate pe racirea pe aer avand in vedere ca aceasta este mai des intalnita si implica costuri mai mici decat cea pe apa.
Pentru a reduce la tacere PC-ul trebuie urmati cativa pasi care vor fi prezentati in cele ce urmeaza. Daca sunt urmati in mare parte, veti avea un PC silentios.

 Alegerea componentelor

Cele mai mari producatoare de zgomot intr-un PC sunt: sursa, ventilatoarele si HDD-urile. Carcasa este un alt element care, desi nu are parti in miscare poate produce zgomot prin simplul fapt ca preia vibratiile produse de celelalte componente.

Procesorul (CPU) si procesorul placii video(GPU) alese trebuie sa fie cat mai reci(TDP cat mai mic) si bazate pe o tehnoloagie de fabricatie cat mai noua (40nm, 32nm sau chiar mai mica la generatiile ce vor urma)

Sursa(PSU) trebuie sa fie de calitate. Trebuie evitate sursele noname deoarece pe langa  o calitate indoielnica a electronicii, sunt in general si zgomotoase. Cu cat eficienta sursei este mai mare cu atat caldura degajata este mai mica si necesitatea unui ventilator puternic scade. Recomandate ar fi cele cu certificarea 80Plus, 80Plus Bronze, 80Plus Silver sau 80Plus Gold.
Pentru maximul de silentiozitate trebuie aleasa o sursa cu un ventilator cat mai mare(120-140mm) sau chiar fanless. Cele mai calitative si totodata cele mai silentioase silentioase surse de pe piata sunt considerate SEASONIC sau cele cu OEM Seasonic cum ar fi unele modele de la Corsair,sau Antec. Ca alterative sunt cateva modele de la Enermax Silverstone sau Coolermaster


Ventilatoarele trebuie sa fie cat mai mari si cu o calitate cat mai ridicata. In general  se folosesc cele de 120mm si 140mm. Pentru a se obtine silentiozitatea dorita, acestea trebuie sa aiba cat mai putine rotatii /minut (RPM). Este de preferat sa existe in sistem 2-4 ventilatoare cu 500 sau 800 RPM decat 1-2 cu 2-3000 RPM.

 Un alt aspect care ar trebui luat in calcul este materialul din care sunt construite ventilatoarele. Acesta trebuie sa fie plastic moale, mat si de buna calitate. Palele trebuie sa fie putin mai aspre. In general, cu foarte mici exceptii ventilatoarele cu pale transparente, lucioase, au tendinta sa vajaie sau sa aiba un sunet ascutit, deranjant.
Cele mai silentioase ventilatoare sunt considerate cele produse de compania austriaca NOCTUA, acestea fiind concepute in colaborare cu Austrian Institute for Heat-Transmission and Fan Technology. Ca alternative se mai poate opta pentru Nexus sau Noisebloker.




Radiatoarele trebuie sa fie bazate pe tehnologia heatpipe, sa aiba o baza foarte bine finisata, o suprafata mare de disipare si un sistem de prindere solid. Pentru CPU cele mai eficiente sunt cele de tip tower sau  twin-tower, cu un numar de 10-12 sau mai multe heatpipe-uri din Cu si aripioare de Al iar pentru GPU cele plate cu minim 4 heatpipe-uri si cu o suprafata cat mai mare de disipare. La fel ca la ventilatoare, cele mai renumite produse sunt tot cele de la NOCTUA. Ca alternative ar fi Scythe, CoolerMaster, Coolink, Prolimatech sau Thermalright. Thermalright, desi sunt radiatoare excelente au deseori probleme cu planeitatea bazei si cu presiunea sistemului de prindere, motiv pentru care sunt recomandate mai mult celor care au o experienta la modificari cum ar fi lapping sau modificarea sistemului de prindere.



HDD-urile, avand in vedere ca lucreaza la viteze foarte mari de rotatie trebuie alese cu grija. Acestea trebuie sa aiba cat mai putine platane cu o densitate cat mai mare. Este recomandat ca HDD-urile sa fie introduse in cutii speciale, izolate fonic care pe langa racire reduc si zgomotul. O alta alternativa, deocamdata foarte scumpa este utilizarea SSD-urilor, care pe langa faptul ca sunt net superioare HDD-urilor in privinta performantei, neavand parti in miscare nu produc nici un zgomot.La HDD-uri este mai greu de recomandat un anume producator din cauza faptului ca majoritatea au unele produse axate pe performanta maxima care stau mai prost la partea de silentiozitate sau produse  cu un consum mai mic si mai silentioase dar cu performante mai slabe. Un plus il au Samsung sau Western Digital.



Carcasa trebuie sa fie cat mai solida, din tabla cat mai groasa(>0,8-1mm) de otel(SECC). Sunt acceptate si cele din aluminiu dar la acestea tabla trebuie sa fie mult mai groasa(>2-3mm) decat la cele de otel deoarece aluminiul vibreaza mult mai tare decat otelul. Trebuie sa aiba locase de ventilatie care sa permita instalarea ventilatoarelor de minim 120-140mm. Una din cele mai importante caracteristici la o carcasa este facilitarea WireManagementului (WM) care are un rol foarte important prin faptul ca, daca este bine facut maximizeaza eficienta racirii si implicit ajuta la reducerea zgomotului. La recomandarile pentru carcase, pe langa calitatea constructiei si buna izolare intervine si factorul design, care nu este deloc de neglijat. Ca producatori recomandati ar fi: Silverstone, Cooler Master, Antec, Lian Li, Corsair si Fractal.



Materialele fonoabsorbante se pot folosi ca ultima optiune, dupa ce toate criteriile de mai sus au fost indeplinite dar inca ramane un usor zgomot care este de neconceput pentru maniaci. Acestea, pentru a avea efect, trebuie sa fie confectionate din mai multe straturi, obligatoriu unul rigid din cauciuc moale si cu densitate mare pentru eliminarea vibratiilor si unul din burete care elimina undele sonore.
Se poate folosi si buretele cofrat dar acesta nu va ajuta la rigidizarea carcasei si eliminarea vibratiilor.
Unele carcase se comercializeaza gata antifonate si in cazul in care se alege unul din acele modele de carcasa nu mai este neesara achizitionarea separata a acestor materiale.
Initial, pentru PC-ul prezentat aici am folosit Akasa PAxmate dar, s-a dovedit a fi total inutil la partea de reducere a zgomotului. Cu greu l-am inlaturat de pe majoritatea suprafata a carcasei si l-am inlocuit cu Acousti. Dupa acest schimb s-a simtit diferenta, acel usor zgomot ramas fiind innabusit cu succes.

Fan Controler Desi nu este obligatoriu, este recomandata folosirea unui fan controller pentru micsorarea vitezei de rotatie a ventilatoarelor. Lipsa acestuia nu creeaza o problema majora deoarece turatiile se pot reduce si prin alte metode, prezentate mai jos.

Montaj.

Odata alese componentele, dupa criteriile explicate mai sus, se poate recurge la cateva trucuri pentru imbunatatirea acusticii din interiorul PC-ului. Se tapeteaza carcasa cu material fonoabsorbant lasand libere doar gaurile pentru montarea ventilatoarelor.
In cazul in care s-a optat pentru HDD-uri normale si nu pentru SSD-uri atentia va fi indreptata in special asupra acestora, ele fiind in general cea mai mare sursa de zgomot. Exista mai multe metode de amutire a HDD-urilor. In functie de preferinte si posibilitati, acestea se pot suspenda pe elastic in bay-urile de 5.25, se pot monta in rack-uri special izolate fonic si cu sisteme de suspensie incluse sau pot fi pur si simplu asezate pe burete pe fundul carcasei.


Prinderea ventilatoarelor trebuie facuta cu suruburi de silicon, in nici un caz cu suruburi metalice. Pentru un sistem silentios ventilatoarele trebuie sa functioneze la max. 1000 RPM. Pentru acest lucru se poate folosi un fan controller, cabluri reductoare sau adaptoare care reduc voltajul de la 12V la 10V, 7V sau 5V. Acestea din urma se pot confectiona dintr-un adaptor de la 3 la 4 pini urmarind schemele din desen:


Este recomandata montarea filtrelor de praf pentru a se evita depunerea acestuia pe componente si pe palele ventilatoarelor. Praful in exces ridica temperatura sistemului si provoaca functionarea zgomotoasa a ventilatoarelor.

 Airflow

Pentru un airflow corect trebuie avut in vedere un fenomen elementar al fizicii si anume  convectia. Aerul, prin incalzire, isi mareste volumul si se ridica. Prin urmare, pentru un airflow corect, aerul trebuie introdus prin partea inferioara  a PC-ului, preferabil frontal si trebuie scos prin partea superioara, prin spatele sau top-ul carcasei.
Ventilatoarele trebuie montate astfel incat, cele care scot aerul cald din carcasa sa miste un volum  cu aprox. 10-20% mai mare decat cele care introduc aerul rece(de exemplu, cele care introduce aer sa fie conectate la 5V iar cele care evacueaza aerul la 7V). Daca se utilizeaza o sursa cu ventilator, aceasta se poate lua in calcul la airflow numai daca este  asezata in partea de sus a carcasei. Daca este asezata in partea de jos si cu ventilatorul orientat  deasemenea in jos, nu va contribui cu nimic la airflow-ul general, ea asigurandu-si doar racirea proprie.
Se poate obtine o racire foarte buna cu doar 2 ventilatoare, chiar si subvoltate, daca se respecta regula de mai sus.

Wire Management


Aranjarea cablurilor din interiorul PC-ului, pe langa aspectul ordonat, are un rol foarte important in racirea si silentiozitatea sistemului. La un sistem in care cablurile sunt asezate haotic, airflow-ul este obstructionat. Din aceasta cauza, componentele nu mai sunt  racite cum trebuie, temperatura din interiorul PC-ului creste si drept urmare ventilatoarele trebuie sa lucreze la turatii mai mari ceea ce se transforma automat in zgomot. Pentru un sistem care se doreste a fi silentios, cablurile trebuie aranjate in asa fel incat sa nu intervina in calea aerului miscat de ventilatoare pentru a da posibilitatea acestora sa aiba o eficienta buna la turatii mici.
Pentru prinderea cablurilor se pot folosi cravate de plastic sau velcro(arici)



Exemplificare

Pentru sistemul prezentat in acest articol, s-au folosit urmatoarele componente.

CPU:Intel E6750
Cooler CPU: Noctua NH-D14 Fanless
MB: Abit IP35 Pro
RAM: 4x 1G A-Data EE 800+
VGA: MSI Radeon HD6870 Twin FrozrII
HDD: Samsung F4 320G + WD10EALS 1TB + Seagate 7200.11 500G AS
HDD Coolers: Scythe Fanless BOX
Soundcard: Asus Xonar D2
DVDRW: Samsung 203N
PSU: Seasonic S12+ 550
Case: Silverstone TJ05
Fan: 2x Noctua NF-S12 1200 @5V ~500RPM
Antinoise: AcoustiPack Deluxe

Daca toate au mers bine pana acum si s-au urmat in mare parte indicatiile  de mai sus, rezultatul ar trebui sa arate in genul urmator:





Acestea fiind spuse, va urez sa va bucurati de realizarea  facuta ;)










6 comments:

  1. Absolut o creatie superba. Prinde lejer topul celor mai frumoase calculatoare vazute pana acum. Cred ca un PC asa multumeste total piticu' oricarui maniac al silentiozitatii.

    ReplyDelete
  2. Da, al silentiozitatii, dar al racirii? Gen un i7 3770k cat de bine ar fi racit la 4.5ghz in carcasa respectiva?
    Sincer si mie mi-ar placea enorm sa obtin putina silentiozitate de la PC... ventilatoarele ma impiedica sa fac acest lucru, altminteri as putea lasate cele 2 ssduri de 180gb si scot hddurile.

    ReplyDelete
  3. Daca airflow-ul este facut corect il raceste fara probleme. Am facut diverse sisteme de genul asta, cu procesoare si palci video puternice, sisteme care stau execlent pe partea de racire.

    ReplyDelete
  4. Salut, am o carcasa Thermaltake Commander MS-III cu pozitionarea sursei jos, si o sursa OCZ Fatal1ty. Ce-i drept ca aceasta carcasa (am formulat asa ca sa evit cacofonia) permite WireManagement, dar cablurile mi se par putin cam scurte iar unele imi vin peste placa de baza, cel putin cel pentru PCU.

    Un mic sfat te rog,
    Multumesc anticipat, George!

    ReplyDelete
  5. Poti cumpara extensii pentru cablurile de alimentare(si pentru ATX si pt CPU). Se gasesc pe piata de la mai multe brand-uri. Alegi in functie de buget.

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete